Kosten importeren auto

Na vijf jaar met plezier in Duitsland te hebben gewoond ga ik met mijn gezin weer terug verhuizen naar Nederland. Hoewel we een leuke tijd in het buitenland hebben gehad zijn we blij dat we weer dichter bij onze familie kunnen gaan wonen. Voor mijn carrière is het ook goed geweest en in mijn nieuwe functie kan ik nog weer een stap doorgroeien. Mijn nieuwe werkgever heeft aangeboden alle verhuiskosten te betalen. Dat is erg mooi meegenomen en ik heb bijna nergens omkijken naar.  Het enige waar we nog een beslissing over moeten nemen is of we de auto van mijn vrouw mee zullen nemen naar Nederland. Het is een Duitse auto en het betekent dat deze geïmporteerd moet worden. Om een beslissing te kunnen nemen wil ik eerst weten wat het kost om een auto te importeren.

Welke kosten er komen kijken bij het importeren van een auto verschillen nogal per situatie. Dat heb ik al wel begrepen van alle informatie op internet. De auto moet naar een keuringstation van de RDW worden gebracht. Onze auto mag gewoon op de Nederlandse wegen rijden, maar als dat niet zo is moet je een autoambulance of autotransport regelen en betalen. Bij de RDW wordt de auto nagekeken. Dit brengt uiteraard kosten met zich mee. Als er een geldig keuringsbewijs is dan hoeft er geen volledige keuring te worden gedaan. Dan scheelt weer in de kosten. Daarna moet er aangifte gedaan worden over de verschuldigde rest BPM. Bij een nieuwe auto, wat in ons geval niet zo is, wordt er een percentage van de cataloguswaarde berekend. Na betaling van deze belasting ontvang je een kentekenbewijs en kan je nieuwe kentekenplaten laten maken. Dit brengt ook nog kosten met zich mee.

De kostenpost waar volgens mij het meeste op te besparen is, is het berekenen van de BPM. Hier zijn namelijk meerdere manieren voor en dat kan zo maar een paar honderd euro schelen. Ik wil natuurlijk wel het laagste bedrag betalen. Ook moet ik eens nakijken of de auto toch niet als ‘nieuw’ wordt bestempeld. Dit is namelijk afhankelijk van het aantal gereden kilometers en dat is weer bepalend voor de hoogte van de belasting. Er zijn dus verschillende kosten verbonden aan de import van een auto en ook nog eens verschillende aspecten die de hoogte van de kosten bepalen. Gelukkig zijn wel wel veel programma’s en diensten op het web die helpen de invoerkosten van de auto te berekenen. Ik ga vanavond maar eens met mijn vrouw overleggen wat zij er allemaal van vindt.