Distributieriem vervangen bij Ford modellen

Een distributieriem of distributieketting is een belangrijk onderdeel van een verbrandingsmotor, deze zorgt voor de rotatie van de krukas en de nokkenassen en synchroniseert deze, zodat de kleppen van de motor op de juiste tijden openen en sluiten tijdens de inlaat- en uitlaatslag van elke cilinder. Een distributieriem is meestal een getande riem – een aandrijfriem met tanden aan de binnenzijde. Een distributieketting is een rollenketting.

Veel automerken maken gebruiken van een distributieriem om de krukas- en nokkenas rotatie te synchroniseren. Distributiekettingen waren gebruikelijk op productieauto’s in de jaren 1970 tot 1980, daarna werd de distributieriem de norm, maar distributiekettingen zijn de laatste jaren weer populairder geworden en een aantal merken zoals BMW en Mercedes zijn nooit overgestapt op de distributieriem. Distributiekettingen zijn over het algemeen duurzamer dan distributieriemen welke om een bepaalde kilometerstand of een aantal jaren vervangen dient te worden. Bij het aanschaffen van een occasion is het dan ook altijd verstandig om te achterhalen wanneer de laatste wissel heeft plaatsgevonden. Dit is verstandig omdat dit onderhoud relatief duur is, een monteur is gemiddeld een halve dag bezig om de riem te vervangen. Inclusief onderdelen kost het vervangen van de distributieriem tussen de 4 en 700 euro. In de meeste gevallen is het raadzaam om de waterpomp mee te nemen.

In het geval van Ford zijn er modellen die worden geleverd met een ketting zoals de meeste Ford Mondeo modellen, maar ook modellen zoals de Ford Focus die meestal worden uitgevoerd met een riem. Klik op de links om het overzicht van de intervallen te zien.