BPM aangifte doen

Al een paar avonden zit ik achter mijn bureau met mijn neus in de boeken. Volgende week heb ik examen en het is geen lichte kost. Dit keer gaat het over de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen, ook wel BPM genaamd. Het is wel interessante kost, want iedereen die een auto koopt of wil importeren krijgt er direct of indirect mee te maken. Bovendien zijn er nogal wat specifieke situaties en uitzonderingen die kunnen gelden bij de BPM en de berekening daarvan. Het is dus zaak om dit goed te bestuderen zodat ik er alles over weet.

Vorig jaar kreeg ik van mijn werkgever een mooie kans om door te groeien in mijn huidige functie. Ik zou mij kunnen specialiseren en daardoor meer verantwoordelijkheden krijgen. Daarvoor moest ik wel een opleiding van een jaar doen. Dat vond ik echter geen enkel probleem en de aangeboden kans heb ik met beide handen aangegrepen. Gedurende het afgelopen jaar heb ik verschillende soorten belastingen bestudeerd en nu is eindelijk de laatste aan de beurt, de BPM dus.

De BPM is een belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Als je in Nederland een nieuwe personenauto, motor of bestelauto koopt betaal je deze belasting. Het gaat dan om een indirecte belasting want het autobedrijf waar je de auto koopt draagt de belasting af aan de belastingdienst. Bij de import van een voertuig in Nederland betaal je ook een bedrag aan belasting, dat afhankelijk is van de hoogte van de waarde van de auto. De hoogte van de BPM wordt onder andere bepaald door de Co2 uitstoot in gram/km of het is een percentage van de catalogus nieuwwaarde. De specifieke situatie bepaald welke manier wordt gebruikt om de hoogte van de BPM te bepalen.

Behalve in mijn studieboeken is er ook veel informatie te vinden op het internet. Dat is handig voor iedereen die over dit onderwerp meer informatie zoekt. Er zijn zelfs BPM calculators te vinden zodat je een idee kunt krijgen hoeveel BPM je moet gaan betalen, bijvoorbeeld als je je auto wilt invoeren in Nederland. Ik houd het zelf nog even bij mijn studieboeken, want ik moet volgende week laten zien wat ik er over  weet. Ik duik zo meteen nog even in de vrijstellingen m.b.t. de BPM. In een aantal situaties zijn er namelijk uitzonderingen op deze belasting, bijvoorbeeld voor gehandicapten en ondernemers met een bedrijfsauto.